Yksi yleisin riitojen aihe parisuhteissa on raha. Tarkemmin sanoen pariskunnan erilaiset tulot, menot ja rahankäytön eroavaisuudet. Jos toisella on omaa velkaa ja vaikea taloudellinen tilanne, ja toinen on velaton ja tienaa hyvin, voi talouden yhdistäminen olla hankalaa. Ne asiat, jotka stressaavat toista, eivät välttämättä jaksa toista huolettaa. Jos ihmisillä on hyvin erilaiset käsitykset rahankäytöstä, voi arjessa tulla esiin hankaluuksia. Kaikille tarkka budjetointi ei tunnu luontevalta, jolloin huolet voivat huomaamatta kasaantua toisen kannettavaksi.
Raha-asioiden yhteensovittaminen
Monet pariskunnat avaavat yhteisen tilin, jolta hoidetaan yhteistä taloutta, kuten lainan lyhennykset, vakuutukset, asumiskulut ja ruokamenot. Omalle tilille jäävän osuuden voi käyttää itse. Tämä on erittäin toimiva, kun pariskunnan tulot ovat suurinpiirtein yhtä suuret, mutta tuloerot voivat myös aiheuttaa kiistoja.
Raha-asiat ovat myös hyvin henkilökohtaisia ja niihin voi liittyä vahvoja tunteita. Keskustelkaa miten olette tottuneet käyttämään rahaa. Tiedättekö mihin kaikkeen rahanne kuluvat? Onko teillä yhteisiä tavoitteita, kuten häät, asunto tai lomamatka, johon tulisi säästää? Yllättäviin menoihin on hyvä varautua, mutta jos yhteistä kassaa ei vielä ole, kannattaa miettiä myös yhteisiä lainamahdollisuuksia. Yhteinen laina velvoittaa molempia, joten realistinen kuva yhteisestä taloudesta on tärkeää.
Jos taloudellisen tilanteen ahdinko on aiheutunut esimerkiksi nuoruuden hölmöilyistä, liittyy velkaantumiseen usein myös häpeää. Tällöin kumppanille ei välttämättä edes kerrota totuutta omasta tilanteesta, mikä voi myöhemmin paljastua suurena järkytyksenä. Parisuhde myös kasvaa ja rahatilanteetkin muuttuvat parisuhteen aikana. Muutoksia tapahtuu tuloissa ja menoissa koko eliniän. Pariskunta voi kokea yhdessä niin työuran nousun, lapsiperhearjen, työttömyyden, sairastumiset kuin eläkkeelle jäämisenkin.
Pariskunnan rahatilanne muuttuu hyvin olennaisesti, jos heillä on lapsia. Jos lapsen kanssa kotona oleva saa vain kotihoidontuen ja puoliso on töissä, ei perintinen tasajako tunnu kovin sopivalta, jos se vie toiselta koko kuukauden tulot. Parisuhteessa ja raha-asioissa ei kannata olla ehdoton. Parhaiten ristiriitojen ja rahaongelmien ratkaisuun auttaa puhuminen ja avoimuus. Hyvässä parisuhteessa voidaan jakaa huolet ja murheet. Vanhan sanonnan mukaan, jaettu suru tai huoli on puolitettu, jaettu ilo on tuplattu ilo.