Hyvää kannattaa odottaa ja tämä pitää paikkansa myös rakkaudessa, varsinkin kun etsitään puolisoa jakamaan loppuelämä. Tämän lisäksi tehtävää on suunniteltava ja siihen on usein panostettava hiukan, sillä täydellinen kumppani harvoin löytyy yhden illan tuloksena paikallisesta baarista. Tätä koko prosessia voidaan verrata mihin tahansa suureen hankintaan, sillä ennen hankinnan tekemistä on tiedettävä mitä halutaan ja kuinka paljon siitä ollaan valmiita maksamaan.
Tiedä mitä haluat
Tämä voi kuulostaa hiukan väkinäiseltä, mutta loppupeleissä toivottavien ominaisuuksien listaaminen voi auttaa pitkälle. Listaan ei kannata suhtautua liian vakavasti, vaan siihen voi lisätä mitä tahansa mielikuvituksesta ja syvimmistä haluista esille putkahtaa. Tähän tehtävään kannattaa käyttää vähintään viikko ja lopputuloksena ominaisuuksia tulisi olla useita kymmeniä. Ota tauko listasta vähintään viikon ajaksi ja lue se uudelleen. Osa listatuista ominaisuuksista voi nyt tuntua turhilta, tai jopa epämiellyttäviltä, joten muuta sitä tarvittaessa.
Mitä itse tuot suhteeseen?
Tämä on myöskin tärkeä harjoitus, sillä vahvassa suhteessa molemmat osapuolet antavat ja saavat. Kirjaa ylös, miten rikastat toisen ihmisen maailmaa, miten autat kantamaan vastuuta ja miten piristät päivää. Tarkoituksena on miettiä, mitkä omat ominaisuutesi saavat toisen ihmisen haluamaan jakaa elämänsä. Jätä taaskin lista muhimaan kaapin pohjalle, kunnes palaat siihen uudestaan.
Vertaile listoja
Kun listat on valmiit ja ne on jätetty hautumaan omassa rauhassa, on aika tarkastella molempia. Mikäli toiveena on urheilullinen puoliso, joka pitää huolta itsestään, mutta oma elämäntyyli on pikaruokaloiden vakioasiakkaana ja pieruverkkareissa kulkeminen, on itsellä todennäköisesti vähemmän annettavaa, kun mitä halutaan saada. Nämä pitää huomioida ja miettiä, onko itse valmis tekemään työtä ja vaivaa unelmakumppanin löytämiseksi, vai onko parempi etsiä kumppani, joka jakaa jo olemassa olevan elämäntyylin.
Vaikka eroavaisuudet ovat aina tarpeen, onnellisemmat suhteet ovat sellaisten ihmisten välillä, jotka ovat samanlaisia ja jakavat tietyt samat arvot. Älykkyys, mielenterveys, fyysinen terveys ja kaikki muut ominaisuudet ovat sellaisia, joissa puolisoiden tulee pystyä olemaan samalla linjalla, edes jollain tasolla. Muuten suhteesta tulee haastava, sillä sen ylläpitäminen täysin erilaisen ihmisen kanssa vie tuhottomasti energiaa, jopa pienimmissä asioissa. Älykkyys on myös yksi tärkeimmistä tekijöistä, sillä oman puolison kanssa elämässä tulee eteen monenlaisia tilanteita, joista täytyy pystyä keskustelemaan samalla tasolla. Jos toinen puoliso on huomattavasti vähemmän älykäs, tulee tämä turhautumaan älykkäämmän näkemyksiin ja sama toimii toisin päin.
Älä kulje nenä listassa
Listojen tarkoitus ei tietenkään ole niiden seuraaminen pilkkua myöten. Tarkoituksena on antaa itselle työvälineet arvioida itseään ja omia toiveitaan konkreettisesti ja realistisesti. Jos puolisoa lähdetään etsimään pelkästään toista listaa käyttäen, on lopputuloksena todennäköisesti loputon hakeminen, tai parhaillaan lyhytaikainen suhde, joka palaa loppuun ennen kuin alkaakaan. Tyytyminen on aina huono, mutta jos itsestä ei ole valmis antamaan enempää, kuin mitä juuri nyt on, on etsittävä tähän realistinen vaihtoehto, sillä muuten puoliso on omalla tavallaan tyytynyt. Tässä tulee kuitenkin muistaa, että jokaisella ihmisellä tarpeet ovat erilaisia ja osa ihmisistä voi olla täysin onnellisia vastakkaisia ominaisuuksia omaavan puolison kanssa, varsinkin jos haasteellinen elämä on se, mitä halutaan.