Vaikka rakastuminen on ihana asia, on tärkeää muistaa, että suhteessa on aina joskus ongelmia. Yksi asia on varmaa, valmista käsikirjaa tai reseptiä onnistumiseen ei ole. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei suhteessa pärjääminen olisi helpompaa, kun muistaa tietyt nyrkkisäännöt.
Keskustele isoista hankinnoista
Kumppanit voivat itse päättää, kuinka tulot, säästöt ja kulut jaetaan, eikä tähän ole tiettyä oikeaa vastausta. Yhdessä tiedetään, mikä toimii omassa suhteessa, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi suuremmista ostoksista ja hankinnoista, tulisi aina keskustella yhdessä. Tämä ei tarkoita luvan pyytämistä, vaan mahdollisuutta avoimelle keskustelulle budjetin suhteen. Kannattaa myös miettiä, miltä itsestä tuntuisi, mikäli puoliso tekisi vastaavan hankinnan keskustelematta asiasta, varsinkin jos se vaikuttaa kuukauden talouteen tai yhteisiin suunnitelmiin.
Pidä henkilökohtaiset asiat itselläsi
Vaikka parhaan ystävän, tai vaikka vanhempien, kanssa asioista juoruaminen onkin hauskaa puuhaa, ei suhteesta kannata kaikkea kertoa. Jokaista murhetta ja suhteen osaa ei kannata jakaa kaikille, sillä tämä voi viedä kumppanilta luottamusta toista kohtaan. Mikäli jotain kerrotaan luottamuksella, tulee sen pysyä vain kahden keskeisenä asiana, joten mieti aina kahdesti, ennen kuin jaat herkkää tai arkaluontoista tietoa.
Ole avoin
Avoimuus ja rehellisyys on aina paras lähtökohta. Joidenkin mielestä pienet valkoiset valheet ovat sallittuja ,mutta jos asiaa katsotaan tarkemmin, ei valehteleminen ole koskaan hyvä. Vaikeista asioista keskusteleminen voi olla rankkaa, varsinkin jos puoliso ei haluaisi jotain kuulla, mutta rakkaus on usein vahvempi kuin negatiiviset asiat ja jos se kaatuu jo pienissä ongelmissa, ei sillä ole mahdollisuutta selvitä kovin pitkälle. Valehteleminen rikkoo myös luottamuksen ja jos luottamusta ei ole, on suhde isoissa ongelmissa.
Kompromissit
Kompromissin tekoa ei turhaan kutsuta avioliiton kulmakiveksi, sillä sen avulla kaksi yksilöä voi löytää yhteisen tien, joka päivä ja joka hetkessä. Aina omaa tahtoa ei voida saada läpi, eikä kumppanikaan aina voi näin toimia, joten kompromissin avulla löydetään molemmille sopiva vaihtoehto.
Älä oleta
Jotta suhde pysyisi vahvana ja terveenä, ei tule odottaa, tai pitää asioita itsestäänselvänä. Kommunikointi on hyvin tärkeää, joten ennen kuin vedät omia johtopäätöksiä, keskustele kumppanisi kanssa, selvennä asiaa, tunteita ja näkökulmia ja siirry eteenpäin tämän tiedon perusteella.
Kun näitä neuvoja noudatetaan, pysyy suhteen raamit selvinä. Tietenkin on paljon muitakin yhteiseloa helpottavia asioita, jotka voidaan lisätä listaan. Ei kuitenkaan kannata tehdä varsinaista sääntökirjaa suhteelle, sillä se helposti tukahduttaa tunteet ja jopa rakkauden. Kannattaa myös miettiä sitä, kuinka toimitaan tilanteessa, jossa toinen on tarkoittamatta toiminut väärin. Esimerkiksi kalliin lahjan ostamisesta ei välttämättä keskusteltu, koska tällä haluttiin yllättää. Vaikka se olisikin toiselle mieluinen asia, mutta vaikuttaa merkittävästi talouteen, voi se nostaa esille muitakin ongelmia. Avoimella keskustelulla ja suunnittelulla voidaan päästä pisteeseen, jossa molemmat tietävät suhteen rajat ja osaavat joustaa annetuissa mitoissa. Sääntöjen noudattamisen lisäksi ensiarvoisen tärkeää on rakkauden osoittaminen, sekä fyysisesti, että henkisesti. Tukena oleminen varsinkin silloin, kun se on vaikeaa, kertoo puolisolle, että tähän voi luottaa, vaikka itse ei aina olisikaan parhaimmillaan. Kun tuki ja kunnioitus toimii molemmin puolin, on suhde hyvällä mallilla.